Web dizajn

 

 

Kreativnost je osobina koju neko ima ili nema. Naučiti se ne može. Znati istu izraziti na način da to shvati okolina ili ciljna grupa, je sposobnost koja je nadgradnja te kreativnosti.

Na ovoj stranici ćete moći da se informišete o osnovama rada sa vektorskim i rasterskim slikama, kao i o implementaciji istih prilikom izrade logo-a, web stranica, pozadina i svega ostalog što podrazumeva web i grafički dizajn.

 

Web dizajn je vrsta dizajna, u mnogim segmentima srodna grafičkom dizajnu - takođe kombinuje tipografiju, ilustraciju, fotografiju, multimediju, te, kao i u grafičkom dizajnu poruku je potrebno oblikovati tako da je prepoznatljiva i razumljiva namenjenoj publici. Ali, bitna osobina koja web dizajn distancira od grafičkog dizajna jeste u izvođačkom delu: osim što je potrebno poznavati tehničku prirodu Interneta, web dizajn je specifičan zbog svoje dinamičke strukture: web stranice su "žive", granaju se i neprestano obnavljaju.

 

 

Postoje dva osnovna grafička formata, koji imaju svoje podformate:

 

VEKTORSKA GRAFIKA   ili geometrijsko oblikovanje

 

RASTERSKA GRAFIKA   ili bitmap

 

 

Za uspešno bavljenje dizajnom, u ovom slučaju Web dizajnom, svakako je važno imati određen nivo znanja, koje se može steći učenjem i vežbom. Isto tako je poželjna i crta kreativnosti i smisao za estetiku, kao i stalno i neprekidno usavršavanje i praćenje aktuelnosti iz ove oblasti. Internet kao medij koji preuzima primat nad svim ostalim medijima, je idealan upravo za to.