Specijalna odela

 

Događaji poput onog u Beogradu, u krugu fabrike "Galenika", kada je došlo do eksplozije i posle toga do kontaminacije samog mesta požara i okoline, izbacuju na svetlost dana inače uvek prisutan problem posedovanja adekvatnih odela za specijalne namene.

Kao i sva oprema u vatrogastvu, a naročito ona koja se koristi za tako specifične zadatke, ova odela moraju da prodju sve sigurnosne ateste. Ovo, i upotreba specijalnih materijala u njihovoj izradi podiže cenu do vrtoglavih 2 - 5.000 evra po komadu, a kada se taj broj multiplicira do minimalno potrebnog za neku jedinicu i pri tome se doda i ostatak propratne (a neophodne) opreme, onda postaje jasno zašto su naše jedinice slabo ili nikako opremljene ovom vrstom zaštite.

Postoji nekoliko proizvođača ovih odela i opreme, a izgled i tehničke karakteristike variraju u zavisnosti od konkretne namene i nivoa željene zaštite. Neke osnovne osobine su :

- čvrsto,nepropusno za gasove i hemijske uticaje svih učestalih gasova i kiselina
- aparat za disanje se nosi unutra
- proizvedeno od BUTYL polyamidne tkanine, kompletno sa VITON izolacijom izvana
- jedan par nepropusnih rukavica sa 5 prstiju
- jedan par zavarenih čvrstih čizama
- čelične potplate i zaštita prstiju
- može se izvršiti dekontaminacija posle svakog korišćenja
- odelo dolazi sa unutrašnjim ventilacijskim sistemom (2 - 30 l/min ) koji se može spojiti i na spoljni sistem dobave vazduha
- izrađuje se u dve veličine i obično je žute boje
- težina 9 kg

 

VSO Apatin, ne poseduje ni jedno specijalno vatrogasno odelo za rad sa opasnim materijama.