Interesantne novosti

 

Tečno staklo efikasno za gašenje velikih požara

 

Sibirski naučnici došli su do zaključka da je tečno staklo najbolje sredstvo za gašenje požara, prenosi "Glas Rusije".

Vodeni rastvor tečnog stakla ili "silikonski lepak" pokazao se kao odličan za gašenje požara, jer kada rastvor dospe u žarište vatre prvo isparava voda i dolazi do pada temperature u ovoj zoni, naveli su naučnici iz sibirskog grada Tomska.

Onda se tečno staklo, izgubivši vodu, pretvara u foliju, pokrivajući površinu koja gori i u slučaju daljeg zagrevanja ona počinje da peni i stvara se sloj lake neorganske pene, koja ne gori. Prilikom gašenja požara koji oslobađaju visoke temperature potrebno je mnogo manje ovog novog sredstva nego vode.

Profesor Instituta za fiziku visokih tehnologija Tomskog politehničkog univerziteta Vasilije Lotov istakao je da je "inovacioni proizvod baziran na tečnom staklu spreman za praktično uvođenje".

Prva ispitivanja na terenu potvrdila su efikasnost novog sredstva. Tečnim staklom mogu se neutralisati vrlo složeni požari, pri čemu je novi sastav ekološki neutralan i ne može da naškodi prirodi, rekao je on. "Tečno staklo se dodaje u različite praškove za pranje veša - ono ne šteti čoveku. To je ekološki čist materijal. Prilikom gašenja požara drveće će biti zaliveno rastvorom - to ništa ne smeta. Dobijena laka neorganska pena se može odstraniti ako se ponovo rastvori u vodi, pri čemu se dobija lepak. Ili se može koristiti u građevinarstvu kao materijal za termičku izolaciju", rekao je Lotov.

Novi proizvod sibirskih stručnjaka takođe se može koristiti za preventivnu protivpožarnu obradu objekata - na primer, zidova drvenih zgrada, koja se nalaze u blizini žarišta. Osim toga, rastvor će pomoći prilikom gašenja požara na bušotinama nafte i gasa. Smesa će takođe moći da se napuni u male aparate za gašenje požara, koji mogu da stanu u ranac.

 

  

 

Vatrogasne lestve "TELESTAIR" 

- male dimenzije, jednostavnost upotrebe, varijabilna visina, masa 15 kg, max. visina 4.10 m

 

TURBOSTARTER 

Ovo je uređaj koji je namenjen za ugrađivanje na interventna vozila koja za svoje funkcionisanje koriste komprimovani vazduh. Znamo da ta vozila puno miruju i zbog toga nije moguće trajno održavati vazduh u kočionom sistemu vozila.

 
Takvo vozilo je nesposobno za intervenciju. Komprimovanje vazduha u garaži uzrokuje zadimljenost prostorije, nepotrebnu potrošnju goriva, opterećenje akumulatora i upotrebu motora. Vreme izlaska iz garaže produžuje se na najmanje četiri minute. Pri daljnjem mirovanju vozila, posebno u zimskom periodu, postoji mogućnost pada napona u akumulatoru. Za taj problem pobrinuće se automatska sklopka - TURBOSTARTER.

Vozilo je preko cevi i električnog kabela povezano sa izvorom komprimovanog vazduha i uređaja za održavanje napona akumulatora. TURBOSTARTER se automatski isključuje i izbacuje pri pokretanju ključa za startovanje vozila.

Uređaj je montiran na kabinu vozila, na lako dostupnom i vidnom mestu. Napravljen je od nerđajućih materijala.

Pri pokretanju motora, TURBOSTARTER se automatski isključi od izvora struje i vazduha. Priključna cev se odmakne iz manevarskog prostora vozila na željeno mesto i priključak na vozilu se automatski zatvara.

 

Ručni razvalni alat "HOOLIGAN"

Ovaj alat za teške zadatke je dizajniran za udaranje, probijanje, savijanje i rezanje svih prepreka na koje možete naići. Mehanički urezane ne klizajuće drške, vrh alata ima dugački, glatki nagib za provaljivanje kroz prozore ili vrata. Šiljasti vrh je dugačak, oštar i lagano uvijen da razvali svaku bravu ili kvaku.

Dužina: 90 cm.

Masa: 5 kg.

 

Vatrogasna kamera "TALISMAN" 

 

Kamera Talisman poboljšava sigurnost vatrogasaca, smanjuje umor te smanjuje vreme gašenja požara. Pomoću kamere se vrše analize vatrenog područja, žrtve se četiri puta brže lociraju te se lakše pronalazi izvor vatre. Karakteristike kamere:

- položeni svi testovi U.S. mornarice
- visoko otporna kompozitna konstrukcija kevlara
- vodootpornost IP67.n
- najlakša težina 2.2 kg
- dve podesive kevlar trake
- traka za vrat sa brzim odspajanjem
- uklonjiva drška
- najduži rad baterije 4,5 sati

Kamera dolazi sa 2 NiMh baterije i punjačem za brzo punjenje. Kamera ima i opciju za korišćenje 10 AA baterija koje traju 2 sata. Korišćenje kamere je bez gubitka memorije. Opcije kamere su direktno merenje temperature, video preklapanje (50% kamera 50% termalna slika), digitalni ili analogni odašiljač (interno ili eksterno).