Turizam

 

Apatinske ribarske večeri

 

Do obnavljanja tradicionalnih ribarskih svečanosti došlo je nakon poluvekovne pauze, u jednoj izmenjenoj formi i u potpunosti prilagođenoj današnjim potrebama grada. Tako je Turistički savez opštine Apatin, želeći da turističku ponudu grada Apatina obogati i podigne na viši, i kvalitetniji nivo, pokrenuo inicijativu za organizovanje jedine višednevne turističke manifestacije, koja će svojim sadržajem, pored standardne ugostiteljsko-turističke ponude, održavati sve specifičnosti ovog podneblja, u prvom redu bogatu ribarsku tradiciju. Do realizacije ove ideje došlo je tokom 1963. godine, kada su po prvi put, u periodu 08.-09.jun, organizovane ’’Apatinske ribarske večeri’’, kao nastavak nekadašnjih ’’Ribarskih godišnjica’’.

Ova manifestacija je vremenom postala tradicionalna i internacionalna (ućešćem stranih ekipa i pojedinaca u pojedinim segmentima programa), a program se konstantno dopunjavao i obogacivao novim i kvalitetnim sadržajima zabavno-muzickog, kulturno-umetnickog i sportskog karaktera. Centralne i najatraktivnije dogadaje, koji daju osnovni ton celokupnojmanifestaciji i direktno se naslanjaju na ribarsku tradiciju, predstavljaju takmicenja sportskih ribolovaca za trofej ''Zlatna ribica'', kao i nadmetanje u kuvanju ribljeg paprikaša za trofej ''Zlatni kotlic''. Apatinske ribarske veceri se održavaju redovno, svake godine, pocetkom meseca jula, tako da je 2008.godine održana 45-ta po redu, nadaleko čuvena turistička manifestacija.

Posetite u našem gradu i okolini

 

 

 

"Apatinske ribarske večeri"
Zabavno turistička manifestacija, sa gastronomskim specijalitetima od ribe, koja ima za cilj da promoviše turističku ponudu opštine Apatin.

 

 

 
 

"Lički višeboj"
Tradicionalne sportsko - viteške igre, zasnovane na nadmetanju, rivalstvu, ispoljavanju snage i veštine  u sledećim disciplinama: trka u vrećama, vučenje kuke, skok u dalj iz mesta, pretezanje štapa i sl. Organizator je Zavičajno udruženje Srba iz Like ''Matica Lička''.

 

 

 
 

"Grožđebal" Sonta
Privredno turistička manifestacija povodom završetka berbe grožđa, sa zabavnim programom.

 

 

 

 

"Petrovdanski sabor"  
Smotra narodnog stvaralaštva, a organizuje se u okviru Slave Zavičajnog udrženja Srba iz Bosne i Hercegovine ''Petar Kočić''.

 

 

 
 

 

"Dani novog hleba" Svilojevo
Narodna svečanost zahvaljivanja Bogu za rod pšenice, hleba i drugih proizvoda i specijaliteta od pšeničnog brašna.

 

 

 
 

 

"Ciganska noć" 
Kulturno-umetnička romska manifestacija u  organizaciji  Skupštine Opštine Apatin, Kulturnog centra  Apatin i KUD Beli golub iz Romskog naselja Apatin.

 

 

 

 
 

"Dani dečjeg stvaralaštva" 
Manifestacija predškolske dece iz vrtića na teritoriji Opštine Apatin.

 

 

 
 

Moto susret
Održava se u okviru Apatinskih ribarskih večeri u organizaciji  moto kluba "Panter" Apatin.

 

 

 
 

Tour international Danubien 
Doček međunarodne turističke kajak-kanu veslačke Dunavske regate – TID – Tour international Danubien.

 

 

 
 

"Igre bez granica" Kupusina 
Sportsko - zabavna manifestacija u sklopu seoskog kulturnog leta .

 

 

 
 

Etno zbirka Prigrevica
Muzejska etno zbirka koja neguje zaostavštinu starog rodnog kraja.

 

 

 
 

Etno zbirka Kupusina
Narodna umetnost prizakazana u lokalnom etno muzeju u kojoj se svakako izdvaja seoski nameštaj u poznatoj "kupusinskoj" plavoj boji.

 

 

 
 

Skulpture u pleneru
Ova svojevrsna gradska kolekcija skulptura od metala u slobodnom prostoru jedinstvena je ambijentalna postavka u zemlji i inostranstvu. Na različitim gradskim pozicijama nalaze se dela savremenih umetnika i vajara.

 

 

 
 

Gradska kuća
Velelepna građevina u sacesijskom stilu koja dominira gradom, građena od 1907. do 1909. godine.

 

 

 
 

Apatinska pivara
Osnovana 1756. godine i spada u najstarije pivare u zemlji.

 

 

 
 

Sabor Svetih Apostola
Velelepni pravoslavni hram na obali Dunava izgrađen u duhu stare srpske tradicije i čuvenog srpsko – vizantijskog stila. Hram je izgrađen od apatinske silikatne opeke i oslikan prelepim freskama majstora fresko slikarstva.

 
 

Uznesenje Marijino
Ova crkva je tipičan primer takozvanog ''podunavskog baroka''. Njen lep barokni enterijer i čuvena Crna Bogorodica Apatinska, svakako su veoma atraktivni svedoci nemačke kolonizacije iz polovine 18. veka.

 

 

 


 

Srce Isusovo
Neoromanska crkva Srca Isusovog, najmlađi reprezent katoličke crkvene arhitekture u opštini.

 

 

 

 
 

Mauzolej Spajzer 
Mauzolej porodice Spajzer na gornjem groblju.

 

 

 
 

Kuća Pala Abrahama 
Kuća u kojoj je rođen kompozitor Pal Abraham (1892 - 1960).

 

 

 
 

Kuća Ervina Šinka 
Kuća u kojoj je rođen književnik Ervin Šinko (1898 - 1964).

 

 

 
 

Banja "Junaković"
Hotelski kompleks sa 270 ležajeva, zatvoreni terapeutski i 11 otvorenih bazena sa toplom i hladnom vodom, tereni za tenis, fudbal i odbojku kao i staze kroz šumu, pružaju velike mogućnosti za sport, rekreaciju i aktivan odmor.

 

 

 
 

Specijalni rezervat prirode "Gornje Podunavlje"
Deo velike poplavne, ritsko močvarne zone na srednjem toku Dunavu. Proteže se uz levu obalu Dunava na sredini njegovog toka, od 1366. do 1433. km. Na severu se graniči sa Nacionalnim parkom Drava – Dunav, dok se duž susedne obale prostire park prirode ''Kopački rit'' i sa njima čini veliku prirodnu celinu.

 

 

 
 

Lovačka kuća "Mesarske livade"
Nalazi se u okviru lovišta ''Apatinski rit''. Raspolaže sa jednom jednokrevetnom, tri dvokrevetne i dve trokrevetne sobe.

 

 

 
 

Nacionalna kuća "Šaran"
"Šaran" u Apatinu postoji 110 godina i to je kultno mesto. U ovaj podunavski gradić, zbog paprikaša i pržene ribe dolazili su i dolaze gurmani iz naše i okolnih zemalja. Nalazi se na kraju Apatina, na samo stotinak metara od Dunava.

 

 

 
 

"Plava ruža"
Nalazi se 3 km od grada na samoj obali rukavca Dunava. Vlasnik restorana je proslavljeni košarkaš Željko Rebrača. U ponudi su jela iz 12 različtih krajeva sveta. Uz retstoran gostima su na raspolaganju i barovi.

 

 

 
 

Čarda "Zlatna kruna"
Nalazi se na obali Dunava. Raspolaže sa 8 luksuzno opremljenih apartmana sa pogledom na Dunav. Specijaliteti su rečna i morska riba i specijaliteti sa roštilja.

 

 

 
 

Čarda "Harčaš"
Decenijama je čarda "Harčaš" privlačna za znane i neznane goste zbog dunavske idile začinjene ribljim paprikašem, prženim somom i zalivene hladnim pivom i špricerima. Nalazi se 5km uzvodno od Apatina.

 

 

 
 

Čarda "Pčela"
Svratište ribolovaca i rekreativaca, na samoj obali Monoštorskog dunavca. Može da se iznajmi čamac.

 

 

 
 

Čarda "Štuka"
Idealno mesto za upečatljiv doživljaj. Nalazi se u specijalnom rezervatu prirode "Gornje Podunavlje" na starom toku Dunava, na Monoštorskom dunavcu nedaleko od sela Kupusina.